ଅଦା ଭାରତୀୟ ରସୋଇଘରର ଅଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ। ଚା ହେଉ କି ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟ, ଅଦାର ବ୍ୟବହାର ଆମ ପରମ୍ପରା ଓ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଗଭୀର ଭାବେ ଜଡିତ। ଆଜିକାଲି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବର ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଦାର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣକୁ ପୁନର୍ବାର ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଅଦାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଆଣ୍ଟିବାୟୋଟିକ୍, ଇମ୍ୟୁନ୍ ବୁଷ୍ଟର ଓ ଡାଇଜିଷ୍ଟିଭ ଟୋନିକ୍ ଭାବେ ମନେ କରାଯାଏ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧିର ଏହି ସମୟରେ ଅଦାର ଲାଭ ନେଇ ଜଣସାଧାରଣ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ବିସ୍ତାର କରିବା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ।
ଅଦାରେ ଥିବା "ଜିଞ୍ଜରଲ" ନାମକ ପଦାର୍ଥରେ ତୀବ୍ର ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଓ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ଗୁଣ ଥାଏ। ଏହା ଦେହରେ ସଫା ହେଉଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ହଟାଇପାରେ ଓ ରକ୍ତପରିବାହକୁ ସୁଚାଳିତ କରେ। ଏହି ଗୁଣରୁ ଗଠିଆ, ସନ୍ଧିବେଦନା, ଯ়ୋଡ଼ି ବେଦନା ଭଳି ଅସୁବିଧାରେ ଅଦା ଖୁବ ଲାଭକାରी ବୋଲି ଗବେଷଣାରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି।
ପାଚନ ସମସ୍ୟାରେ ଅଦା ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଉପଚାର। ଜଳୋଦର, ବନ୍ତି, ଦୁଃପାଚନ, ଗ୍ୟାସ୍, ଭୋକ ନ ଲାଗିବା ଭଳି ସମସ୍ୟାରେ ଅଦା ଖାଇବାକୁ ଡକ୍ତରମାନେ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁସାରେ ଅଦା ପିତ୍ତ, କଫ ଓ ବାତକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରି ଶରୀରର ପାଚନ ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ବିଶେଷକରି ଭୋଜନ ପୂର୍ବରୁ ହଳକା ଅଦା ଚୁଷିଲେ ଲାଳାସ୍ରାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଭୋକ ଲାଗେ ଓ ଖାଦ୍ୟ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପଚେ। ଶୀତ-ଜ୍ୱର, କାଶ, ସର୍ଦି ଭଳି ସାଧାରଣ ରୋଗରେ ଅଦା ଏକ ପରମ୍ପରାଗତ ଔଷଧ। ଗରମ ଅଦା ଚା କମ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖିଥାଏ ଓ ନାସାପୁଟରେ ଅଟକିଥିବା କଫକୁ ଢିଲା କରେ। ଏହା ସହିତ ଗଲା ବେଦନା ଓ ଗଳାରେ ଜୀବାଣୁ ବିସ୍ତାରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଅଦାରେ ଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଆଣ୍ଟିସେପ୍ଟିକ ଗୁଣ ଫ୍ଲୁ ଓ ସାଧାରଣ ଭାଇରାଲ ଇନ୍ଫେକ୍ସନରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଚାର କରେ। ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସୁବଳ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଅଦା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ନିଁଅ। ଏହା ରକ୍ତରେ କଲେଷ୍ଟେରୋଲ୍ ହ୍ରାସ କରେ ଓ ବ୍ଲଡ୍ ସର୍କୁଲେସନ୍କୁ ସମ୍ୟକ୍ ଭାବରେ ଚାଳିତ କରେ। ଏହା ଫଳରେ ହୃଦରୋଗ ଓ ହାଇ ବ୍ଲଡ୍ ପ୍ରେସରର ଝୁଙ୍କି ହ୍ରାସ ପାଏ। ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ମତେ ଏହା ଦେହରେ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଜମା ହେବାକୁ ବାଧା ଦେଇ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଶରୀରର ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ସହଯୋଗ କରେ। ସ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଦା ଖୁବ ଲାଭଦାୟକ। ମାସିକ ବେଦନା, ବମିଭାବ, ଗର୍ଭାବସ୍ଥାର ପ୍ରାଥମିକ ମାସର ମର୍ଣ୍ଣିଙ୍ଗ ସିକ୍ନେସ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ଅଦା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରେ। ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଅଦା ଚା ବହୁତ ଲାଭକାରୀ, ତେବେ ଡକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପରେ ମାତ୍ରା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଉଚିତ। ଅନ୍ୟପଟେ ଆଜିର ବ୍ୟସ୍ତ ଜୀବନରେ ମନୋକ୍ଷୋଭ ଓ ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ସାଧାରଣ ଘଟଣା। ଗରମ ଅଦା ପାଣି ମନକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରେ ଓ ନର୍ଭସ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ଶାନ୍ତ କରେ। ଏହା ମଗଜରେ ରକ୍ତସଞ୍ଚାଳନ ବୃଦ୍ଧି କରି କ୍ଷୀଣତା ଓ ମାନସିକ ଚାପକୁ କମାଏ।
ଯଦିଓ ଅଦାର ଅନେକ ଲାଭ ଅଛି, ତଥାପି ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ସେବନ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଗ୍ରାସ୍ତ, ଅଲ୍ସର୍, କିମ୍ବା ଅତିରିକ୍ତ ଆମ୍ଲ ପରିସ୍ରାବ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଡକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଅନୁସାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଭଳି। ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ଚିକିତ୍ସକମାନେ ଅଦାକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସମ୍ମିଳିତ କରିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି, ପାଚନ ଶକ୍ତି ଓ ମୋଟେ ଶରୀର ଗଠନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଅଦା ଏକ ସହଜ, ସସ୍ତା ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟ। ଆଜିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଅଦା ସୁସ୍ଥ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚଳ ସହଚର ଭାବେ ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି। ତେଣୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ସାଠିକ ମାତ୍ରାରେ ଅଦା ଯୋଗ କରି ସବୁ ମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଜୀବନକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିପାରନ୍ତି।

